Styrelsens utflyktstips

Erén Albinsson  tipsar om Lövö i södra delen av Store Mosse området. Lilla Lövörundan passar fint till en lagom lång kvällspromenad. Fin stig i småkuperad tallskog med blåbärsris, betesmarker med kossor som betar. Stuga att fika i om vädret slår om. En riktig idyll. Annars kan en längre promenad på spänger till Björnekullakärret med orkidéer vara ett alternativ.

Bosse Ramnemo slår ett slag för Ettö som kan man nå från Nissastigen, väg 26 mellan Isabergs stugby och vägen in mot Isabergs golfbana. Ett annat sätt att nå Ettö är från forsen vid Nissafors bruk uppströms Nissan. Strax efter fallet kan man gå en stig utmed Nissans östra sida som går genom omväxlande natur och för en fram till Ettö naturreservat. Ettö är ett betat vackert landskap med bl.a björk, en och hägg utmed Nissan och runt delar av Algutstorpasjön. Reservatet kan besökas alla årstider men är kanske som allra vackrast på försommaren. På sensommaren kan man se den ovanliga klockgentianan. Perfekt att ta med fikakorg och njuta av utsikten mot sjön och Isaberg. Vill du veta mer kan du hitta information på länsstyrelsens hemsida: https://www.lansstyrelsen.se/jonkoping/besoksmal/naturreservat/etto.html

Anna-Karin Ramnemos tips är att besöka det vackra Svänöområdet. Svänö är en av mina absoluta favoritplatser. Som en ö ligger den ute på östra delen av Store mosse. Allra finast är det att komma dit ut när blåsipporna blommar eller försommartid när naturbetesängarna kommer till sin rätt och man ser vilken mångfald av arter som tagits tillvara där tack vare kreatur som betar marken. Själv tycker jag bäst om att vandra leden från parkeringen där leden till svartgölen börjar, då upplever man kontrasten som starkast mellan skog och det fina odlingslandskapet som tagits tillvara därute. Man kan också åka bil eller cykla dit ut via Hillerstorp-Stråkeved, det finns även möjlighet att boka stugan för övernattning.

Anders Hansson tipsar om Häryds masugn vid vägen mellan Anderstorp och Gnosjö. Kommer man från Gnosjö tar man vänster vid Häreryd, kör några 100 meter och sedan ligger den gamla masugnen på vänster sida. Vacker natur och historiskt intressant och dessutom växer ett gigantiskt lärkträd på platsen vars omkrets är 329 cm. Blir man sugen på mer gruvhistoria och vill åka en timme norrut så kan man lätt ägna en dag åt Taberg i Jönköpings kommun. Fantastisk intressant geologi och gruvhistoria och dessutom är det kanske Sveriges bästa sandödlelokal.